Transport rutier international de marfuri. Ce trebuie sa Stiti?
Transportul internațional dintre România și UE este reglementat de Regulamentul 1072/2009. Transportul internațional dintre România și alte state din afara UE este reglementat de OG 37/2011, de alte reglementări naționale și de acordurile și convențiile la care România este parte.
Pentru efectuarea de operațiuni de transport internațional de marfă, un operator trebuie să îndeplinească condițiile generale de licențiere și unele condiții specifice acestui domeniu.
Licențierea transportului internațional
Transportul rutier internațional de mărfuri se face pe baza licenței comunitare numai cu autovehicule la bordul cărora există, pe toată durata transportului, o copie conformă a licenței comunitare, documentul de transport precum și celelalte documente specifice.
Licența se obține după procedura prevăzută pentru transportul rutier general.
Autorizațiile de transport internațional
Transportul internațional se derulează pe baza convențiilor și acordurilor la care România este parte. Tranzitarea sau transportul spre/dinspre statele din afara UE se face pe baza unor autorizații de transport internațional care scutesc transportatorul de plata unor taxe specifice de acces la rețeaua rutieră a acelor state. Tipurile de autorizații utilizate sunt: CEMT, BSEC, bilaterale, de tranzit și de terță țară. Există numeroase limitări și cazuri particulare în utilizarea autorizațiilor de transport internațional.
Consecutiv încheierii unei operațiuni de transport rutier internațional, se pot desfășura operațiuni de transport pe teritoriul național al oricărui stat membru UE, denumite operațiuni de cabotaj, limitate însa ca număr și ca durată.
Operațiunile de transport rutier de mărfuri contra cost în regim de cabotaj sunt interzise în țările din afara UE, dacă acordurile internaționale sau bilaterale nu prevăd altfel.